Frida

Hur du får din hund att sluta dra i kopplet

Önskan vid en promenad med din hund är självklart en rofylld aktivitet där ni båda har en härlig upplevelse. Men om din hund drar hårt i kopplet kan det snabbt bli frustrerande och stressigt för er båda. Som tur är finns det effektiva sätt att träna bort detta beteende! Här är 6 tips som kan hjälpa dig att få din hund att sluta dra i kopplet och göra promenaderna trevligare. 

1. Använd en sele istället för halsband 

En sele som är speciellt utformad för att hindra hunden från att dra är ett bra första steg. Till skillnad från ett halsband fördelar en sele trycket jämnt över kroppen och ger dig bättre kontroll. Välj en sele där kopplet fästs framtill för att undvika att hunden får mer kraft framåt när den drar.

2. Belöna bra beteende 

Positiv förstärkning är otroligt viktigt för en framgångsrik hundträning. Belöna din hund varje gång den går bredvid dig utan att dra. Du kan använda godis, beröm eller leksaker – något som din hund verkligen gillar. Detta lär hunden att det lönar sig att gå lugnt och fint i kopplet.

3. Var konsekvent och tålmodig 

Träning kräver tid och tålamod, och det är viktigt att vara konsekvent. Om du ibland låter din hund dra framåt och andra gånger inte, blir den förvirrad. Bestäm dig för att inte låta hunden dra och håll dig till den regeln under alla promenader, även om det innebär att du måste stanna ofta i början.

4. Byt riktning ofta 

Om din hund drar i kopplet för att den vill komma framåt, bryt den vanan genom att ändra riktning. Varje gång hunden drar, vänd och gå åt ett annat håll. Detta lär hunden att den inte kommer framåt genom att dra, och att den måste vara uppmärksam på vart du går.

5. Träna inomhus eller i trädgården 

Innan du tar träningen ut på promenader, kan det vara bra att börja i en mindre distraherande miljö, som inomhus eller i trädgården. Öva på att gå vid din sida med ett slakt koppel och belöna hunden varje gång den följer med utan att dra. När hunden klarar detta bra, kan du gradvis öka svårighetsgraden genom att träna på mer spännande platser.

6. Avleda med kommando 

Ett effektivt sätt att få din hund att sluta dra är att avleda dess uppmärksamhet med ett kommando. Träna på att använda ett ord som ”stanna” eller ”vänta” när du märker att hunden börjar dra. När hunden stannar och väntar, belöna din hund. Med tiden kommer hunden att förstå att dra inte leder till något gott, medan att lyssna på dig gör det.

Att träna din hund att sluta dra i kopplet kräver tid, men med rätt teknik och tålamod kommer ni snart kunna njuta av lugna och sköna promenader tillsammans. Använd sele, belöna bra beteende och var konsekvent i din träning. Med dessa 6 tips kommer din hund snart att gå fint vid din sida! Här på divinedog.se kan du hitta flera olika hjälpmedel till träning och aktivitet med din hund!